— bli med på miljølaget!
Reis klimavennlig, kom i form og vinn premier!
Den nye sykkelekspressveien fra Myrbakken til Nikkelverket er blitt et flott anlegg. Syklister og gående passerer gjennom en kulvert på 35 meter, NÅ slipper de å krysse avkjøringsveien til Nikkelverket og Hennig-Olsen Is.

Spørsmål og svar

Publisert 22.08.2018

Hva er «Jeg kjører grønt»?

«Jeg kjører grønt» er en holdningskampanje. I år varer den fra 26. august til 22. november. Hensikten med kampanjen er å redusere utslipp av klimagasser, bedre folkehelsen og begrense den lokal forurensningen. Jeg kjører grønt er ett av mange virkemiddel for å oppnå nullvekst i biltrafikken. La bilen stå og bruk beina, sykkel, buss og tog!

Som i 2018 har kampanjen dette slagordet: Bli med på miljølaget! Alle som deltar i kampanjen er med på et stort miljølag. I tillegg er arbeidsplasser som deltar i kampanjen et eget miljølag.

Kampanjen består av en individuell del med registrering av grønne reiser, og en bedriftskonkurranse der store og små private og offentlige virksomheter konkurrerer om å bli best på grønne reiser.

Hvem kan delta?
Alle som bor, jobber eller studerer i Kristiansandsregionen kan delta. Også elever ved videregående skoler kan delta. Men aldersgrensen 18 å, slika t bare de eldste elevene kan delta. . De internasjonale  selskapene som styre Jeg kjører- app-applikasjonen har satt grensen så høyt for å skjerme ungdom fra premier. Kampanjen har en de premier, men mener dette over hodet ikke er kommersielt. Kampanjen vil prøve å få senket aldersgrensen. Dette fordi det er viktig å tilby ungdom muligheter til å ta klimaansvar. 

Det koster ingenting å delta i kampanjen. 

Når kan jeg melde meg på?
Kampanjestart er 26. august, kl. 07.00. Men du kan melde deg på fra tirsdag 20. august. 

Hva er en grønn reise?
Å reise grønt er å sykle, gå eller ta buss/tog i stedet for å kjøre bil, fly eller annet motorisert fremkomstmiddel. El-sykkel  og el-sparkesykkel regnes som grønne fremkomstmiddel.

Rene trimturer registreres ikke - for eksempel tur med hunden eller en treningstur på sykkel fra egen bolig og tilbake. En reise på sykkel eller med buss/tog til turens utgangspunkt regnes derimot som en grønn reise, for eksempel sykling til naturområde for å gå på tur.

Gjelder turer med el-bil?
Tur med el-bil gjelder ikke som grønn reise i vår kampanje. El-bil bidrar med ca. 50 prosent av en fossilbils klimautslipp. Dette på grunn av at bilen  og batteripakken skal produseres, samt at batteriene må lades. 

Gjelder reiser i utlandet?
Grønne reiser i utlandet gir ikke poeng. Reiser man f.eks til Thailand med fly, gir det ikke så stor mening å gi poeng for en busstur i hovedstaden.

Gjelder bare reiser til og fra jobb?
Husk at ALLE grønne reiser teller – ikke bare til og fra jobb. Du kan for eksempel reise grønt til skole, butikk, barnehage, trening, besøk, kino, teater, konserter, utstillinger, idrettsarrangementer, båthavna osv.

Du får poeng for alle typer grønne reiser – i jobbsammenheng og på fritiden. Det gjelder reiser til fots, med sykkel eller buss og tog.

Bærekraftmåler
Bærekraftmåleren viser deg, uke for uke, hvordan du  ligger an til å være bærekraftig (12 poeng per uke). Skal du bli bærekraftig i hele kampanjeperioden må du opparbeide deg  minst 156 poeng). Den hvite kurven beveger seg fra dag til dag, etter hvor mange poeng du registrerer. Så lenge du er i grønn sone, ligger du an til være beærekraftig i inneværende uke. Er du stadig nede i grå sone, vil du slite med å bli bærekraftig for hele perioden.  

Her er poengskalaen

1 poeng: En reise til fots, med sykkel eller buss/tog (for eksempel reise hjemmefra til butikken eller til jobb).

2 poeng: En tur-retur-reise til fots, på sykkel eller med buss/tog (for eksempel reise hjemmefra til jobb og tilbake).

3 poeng: Bilfri dag (uansett ukedag). Bilfri vil si at du verken kjører bil selv, eller er passasjer i bil eller taxi.

15 poeng: Flyfri måned. Det gjelder månedene september, oktober og november. Kampanjen vare så få dager i august at denne måneden ikke regnes med.

Hvordan registrerer du poeng?
Du registrerer poeng via appen eller ved å logge deg inn på jegkjorergront.no. Begge steder er det er en kalenderfunksjon som gjør at du når som helst kan legge til grønne poeng i dager der du har glemt å registrere. Du kan også trekke fra eller legge til poeng, dersom du har lagt inn en grønn reise på feil dato. Bruk pluss- og minustastene for å legge til og/eller trekke fra poeng.

Kan jeg bytte reisemiddel?
Du får ikke ekstra grønt poeng ved å bytte transportmiddel underveis til reisemål. Det vil si at du eksempelvis ikke får ekstra poeng ved å sykle én del av strekningen, for så å ta buss resten av reisen.

Er det en minstegrense for reiseavstand?
Jeg kjører grønt har ingen nedre kilometer-grense. Men reisen må være så lang at man kunne vurdert å kjøre bil, eller at det gir mening å ta bil. (Å kjøre bil 2–300 meter gir i de aller fleste tilfeller ikke mening.)

Hva kan jeg vinne?

Sjekk alle kampanjens premier!

Hvordan melder jeg meg på?
I kampanjen er det individuell påmelding. Det er to påmeldingsmåter:

1) Via Jeg kjører grønt-appen (App store/Google Play). I appen kan du velge å melde deg på med Facebook-kontoen din, eller via epost-kontoen din. I år kan du gjøre alt i appen, også oppdatering av din profil.

Har du deltatt tidligere, blir du påmeldt når du logger inn på appen via Facebook eller med epost/passord. Men du må oppdatere profilen din og lagre for å bli påmeldt.

Har du ikke deltatt tidligere, fyller du ut personalia-skjema i appen og lagrer. Så er du påmeldt.
Du vil på en automatisk epost som bekrefter at du er påmeldt.

2) Du kan melde deg på via vår nettside jegkjorergront.no.
Har du deltatt tidligere, kan du logge deg inn med epost-adressen din og passord. Har du glemt passordet, trykker du på «glemt passord». Deretter får du tilsendt en lenke. Klikk på den og velg nytt passord. Hver gang du glemmer passordet, får du en lenke og må velge nytt passord. Dette skyldes krav om økt datasikkerhet.

Har du ikke har deltatt tidligere, klikker du på "Bli med nå"  i toppmenenyen på jegkjorerergront.no
sin frontside. Fyll ut personailaskjema og lagre. Så er du påmeldt. Du vil automatisk få tilsendt en bekreftelse på at du er påmeldt på epost.

Må tidligere deltakere gjøre alt på nytt?
Alle som har deltatt i kampanjen tidligere kan bruke samme e-postadresse og passord som før. Du må sjekke profilen din for å sikre deg at alle opplysninger stemmer. Når du oppdaterer, blir du påmeldt.

Får jeg beskjed om at jeg er påmeldt?
Når din påmelding er mottatt, sender kampanjen bekreftelse til din oppgitte e-postadresse.

Problemer med påmelding?
Får du problemer med påmelding ta kontakt ned kampanjeleder Bjørne Jortveit

bjorne.jortveit@kristiansand.kommune.no

Kan jeg registrere reiselengde?
Nei, det er det kun antallet grønne reiser som registreres.

Hvordan verver jeg?
Bekreftelsen du får om påmelding på e-post, inneholder også en kode til bruk ved verving av nye deltakere. Du finner også din kode på «Min side» og under «Din profil». Personer som du verver, må taste inn din vervekode når de melder seg på kampanjen. Er du på facebook, kan du sende vervekoden til vennene dine.

Kampanjen registrerer hvem som verver og hvor mange de har vervet. Se vervepremiene og de andre flotte premiene her!

Hvordan vet jeg at jeg har vunnet premie?
Alle som vinner premie, får melding om dette på e-post eller en telefon fra kampanjeledelsen. Unntaket er vervepremier, som sendes ut i posten uten annen informasjon.